Etätyöläisen opas

Suuri osa suomalaisista työskentelee tällä hetkellä kotitoimistolla. On ollut hieno seurata, kuinka moni yritys on taipunut koronakriisin myötä hyvin nopeasti järjestämään etätyötä henkilökunnalle, vaikka se ei ole aikaisemmin ollut mahdollista. Tekemällä etätyötä osallistut koronatilanteen kukistamiseen ja suojaat heitä, joiden on pakko käydä töissä.

Tässä blogissa annamme muutaman vinkin työpäivän suorittamiseen kotosalla. Olet varmasti huomannut, että pelkästään kotitoimistolla oleilu saattaa aiheuttaa ongelmia itseohjautuvuudessa.

Vaikka et olisi johtotehtävissä, etätyössä olet siirtynyt itsesi johtajaksi. Sinun täytyy ottaa uusi asenne työhön ja kaivaa johtajan rooli esiin työskennellessäsi yksin. Ensimmäisenä tehtäväsi on tunnistaa suurimmat häiriötekijät. Alla listaamme viisi yleisintä häiriötekijää:

 1. Elämme poikkeuksellisia aikoja, jonka vuoksi monen suomalaisen kotitoimistolla on koko perhe paikalla. Erityisesti lapset vaativat pitkin päivää huomiota ja läsnäoloa.
 2. Kotitoimistolla ei ole yhtä hyvät välineet kuin työpaikalla.
 3. Monia etätyöläisiä kutkuttaa kesken töiden tehdä päivän kotitöitä valmiiksi.
 4. Kutkutus laittaa TV päälle taustalle ikään kuin seuraksi.
 5. Työtila on ahdas, sotkuinen tai muuten puutteellinen.

Seuraavaksi kokoamme kymmenen yleisesti toimivaa vinkkiä, jotka auttavat sinua olemaan parempi pomo itsellesi etätyössä.

 1. Luo itsellesi toimiva, siisti ja selkeä työtila. Käytä työtilaa pelkästään työn tekoon. Älä tee töitä lattialla, sängyssä tai keittiön pöydän ääressä. Tämä auttaa sinua erottamaan muun elämän työelämästä ja keskittymään paremmin.
 2. Tee pieni huolittelurutiini ja pukeudu niin asiallisesti kuin mukavuus antaa myöten. On tieteellisesti tutkittu, että pukeutumisella on merkittävä vaikutus keskittymiseen ja työssä onnistumiseen.
 3. Luo pelisäännöt perheen kanssa. Pienten lasten läsnä ollessa tämä on toki helpommin sanottu kuin tehty, mutta hieman isompien lasten kanssa voi onnistua hyvin. Näinä poikkeusaikoina on hyvä tapa sopia perheen kanssa arkiaikataulu. Lapset eivät roiku työpisteellä kyselemässä koska on ruokaa, jos heidän kanssa on sovittu etukäteen, että ruoka tehdään joka päivä klo 12. Kirjatkaa yhdessä perheen aikataulu näkyvälle paikalle. Merkatkaa aikatauluun tauot, ruokailut, happihyppelyt ym.
 4. Luo tapoja erottaa työ muusta elämästä. Olet yhdessä tilassa, mutta sillä on kaksi maailmaa: työpaikka ja muu elämä. Kun astut pois työtilasta, astut toiseen maailmaan.
 5. Tee työnteolle aikataulu. Ajasta koska hoidat päivän puhelut, sähköpostit ja etätapaamiset. Jos perhettä on läsnä, ajasta eniten keskittymistä vaativat työt hetkeen, jolloin on todennäköisesti rauhallisinta, esimerkiksi lasten ruoka-aikaan.
 6. Pitäkää rentoja etätapaamisia muun tiimin kanssa. Olemme kuulleet, että monet työyhteisöt pitävät yhteisiä etäkahveja. On tärkeää pysyä tiimin kanssa sosiaalisena, vaikka ette olisikaan samassa paikassa fyysisesti.
 7. Tämä ohje koskee etenkin sinua, joka olet kotitoimistollasi yksin ilman häiriötekijöitä: Muista pitää taukoja! Kotona työskennellessä monelle tulee ylisuorittamisen tarve, jotta kenenkään ei tarvitse epäillä tekeekö hän töitä vai ei. Toiset taas uppotutuvat kotona niin syvästi, että unohtavat jopa syödä. Tauottaminen on etätyössä yhtä tärkeää kuin työpaikalla.
 8. Ajasta keskittymishetket. Päätä, että nyt teen tunnin yhtä asiaa ja laita kello ajastamaan. Älä katso puhelinta tai sähköpostia tänä aikana. Keskity vain siihe, mitä olet päättänyt tehdä.
 9. Päivän selvä, mutta ylisesti unohtuva asia on liikunta. Älä jää kyyristelemään samaan asentoon koko päiväksi. Venyttele ja tee kevyitä liikkeitä taukojen aikana, jotta saat veren kiertämään aivoissa paremmin. Jos pystyt, tee keskellä päivää vaikka pieni lenkki edes korttelin ympäri ja nauti valosta ja raikkaasta ilmasta.
 10. Jos teillä ei ole työpaikan omaa järjestelmää töiden organisointia varten, ota käyttöön esimerkiksi Trello. Trello on ilmainen projektinhallinnan järjestelmä, jossa pystyt ajastamaan muistutuksia, tekemään tehtävälistoja ja hallinnoimaan työtehtäviä. Kun yksi asia on tehty, merkaa se tehdyksi järjestelmään.

Vaikka osa vinkeistä kuulostaa itsestään selviltä, siitä huolimatta ne monelta jäävät toteutumatta. Ole hyvä johtaja itsellesi, olet sen ansainnut. Tsemppiä!

Soita!